Χορηγός Επικοινωνίας: SerresPress247



Ανυπομονούμε για την παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, που ανεβαίνει απόψε στις ΣέρρεςΠαρασκευή 25 Ιουλίου στις 21:30, στο Ανοιχτό Αμφιθέατρο ΔΙΠΑΕ Σερρών!

Τι πρέπει όμως να ξέρεις αν είναι να πας απόψε να δεις «Αντιγόνη»;

1. Τρίτη… και εντελώς διαφορετική προσέγγιση!

Ο Θέμης Μουμουλίδης επιστρέφει για τρίτη φορά στο ίδιο έργο, αναδεικνύοντας κάθε φορά τη Δύναμη της Αντιγόνης μέσα από διαφορετικές οπτικές. Το κάθε ανέβασμα υπόσχεται νέα φρέσκια ενέργεια. 


Οι προηγούμενες φορές, ήταν: Καλοκαίρι 2015–2016 - Η παράσταση ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2015 και συνεχίστηκε σε δεύτερο κύκλο το καλοκαίρι του 2016, με πάνω από 125 παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, που την παρακολούθησαν περίπου 70.000 θεατές. Στον ρόλο της Αντιγόνης, η Ιωάννα Παππά και στον ρόλο του Κρέοντα ο Γιώργος Χρυσοστόμου. Η πρώτη φορά όμως που ο Θέμης Μουμουλίδης ασχολήθηκε με την Αντιγόνη, ήταν το καλοκαίρι του 2020 (και επανάληψη 2021), με την Χριστίνα Χειλά Φαμέλη στον ρόλο της Αντιγόνης και τον σπουδαίο Θανάση Παπαγεωργίου στον ρόλο του Κρέοντα. 

2. Η Λένα Παπαληγούρα ως η περήφανη Αντιγόνη

Όχι απλώς πρωταγωνίστρια, αλλά μια σύγχρονη Αντιγόνη που φέρνει ισορροπία ανάμεσα σε πάθος και αυτοκυριαρχία. Είναι η ζωτική φωνή πίσω από τη σκηνική επανάσταση που βλέπεις. Η Λένα Παπαληγούρα είναι μια από τις πιο σημαντικές και καταξιωμένες ηθοποιούς της γενιάς της, με βαθιά παρουσία τόσο στο αρχαίο δράμα όσο και στο σύγχρονο θέατρο. 



Έχει ήδη ενσαρκώσει κορυφαίους ρόλους του διεθνούς και ελληνικού ρεπερτορίου, ενώ σκηνοθέτες και παραγωγοί της εμπιστεύονται με κλειστά μάτια ρόλους υψηλών απαιτήσεων, αναγνωρίζοντας το σπάνιο εκτόπισμα και τη θεατρική της δύναμη. Η ίδια ανήκει στις νεότερες ηλικιακά αλλά πιο ώριμες σε καλλιτεχνική συγκρότηση ηθοποιούς που φέρουν επάνω τους τη στόφα των σπουδαίων! Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως αποτελεί ήδη μια grande dame της νέας γενιάς –είναι μια ηθοποιός που δεν φοβάται να εκτεθεί, να αναμετρηθεί με την κλασσική και αρχαία δραματουργία, να αγγίξει τα όρια της ανθρώπινης εμπειρίας μέσα από την τέχνη της. Δεν είναι η πρώτη φορά που υποδύεται την Αντιγόνη (Το 2013 έγινε ξανά Αντιγόνη υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Νατάσσας Τριανταφυλλίδη) είναι όμως η πιο ώριμη. Στην τωρινή της ερμηνεία, η Παπαληγούρα αποτυπώνει το τραύμα και το μεγαλείο της Αντιγόνης όχι μέσα από υπερβολές, αλλά με εσωτερικό παλμό. Η τραγική ηρωίδα δεν είναι πλέον ένας συμβολικός μύθος, αλλά μια κοπέλα της διπλανής πόρτας που τολμά να πει "όχι" απέναντι στην εξουσία. Η φωνή της δεν φωνάζει, επιμένει. Τα μάτια της δεν κατηγορούν, ζητούν δικαίωση. Είναι μια Αντιγόνη χωρίς μελοδραματισμό, αλλά με το φορτίο του αληθινού ανθρώπου που διαλέγει τον δύσκολο δρόμο.

3. Ο Μελέτης Ηλίας… από «Σόι Σου» στον σφιχτό Κρέοντα

Γεννημένος στις 2 Μαρτίου 1980, ο Μελέτης Ηλίας με σπουδές στη Δραματική Σχολή «Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν», έγινε ευρέως γνωστός ως Σάββας στην κωμική σειρά «Το Σόι Σου» (2014–2019), αλλά στη σκηνή επιστρέφει με δραματική ένταση στον ρόλο του Κρέοντα αφήνοντας το κοινό με το στόμα ανοιχτό για το εκτόπισμα που έχει στη σκηνή. Ένας ηθοποιός που μας θυμίζει τη στόφα των παλαιότερων και τον αγαπάμε είτε παίζει σε κωμωδία είτε σε δραματικούς ρόλους. 


Ο Μελέτης Ηλίας έχει καταφέρει να είναι ξεχωριστός αλλά και οικείος. Ο φίλος που όλοι θα θέλαμε να είχαμε. «Επιστρέφω στο αρχαίο δράμα μετά από πολλά χρόνια. Στην αρχαία τραγωδία για να το θέσω καλύτερα γιατί κωμωδία είχα κάνει το 2018 με τις Εκκλησιάζουσες. Η τελευταία φορά που είχα παίξει σε αρχαία τραγωδία ήταν το 2009 που είχα ερμηνεύσει τον ρόλο του Μενέλαου στις Τρωάδες στο ΚΘΒΕ» λέει σε πρόσφατη συνέντευξη του στο thefashionbible.gr ενώ λιγότερο γνωστή είναι η συνεργασία του με τον Θεόδωρο Τερζόπουλο στα πρώτα χρόνια του στο επάγγελμα, όπου για τέσσερα χρόνια υπήρξε μέλος της ομάδας «Άττις» γυρίζοντας ολο τον κόσμο! Έναν άλλο που θεωρεί μέντορα του ο Μελέτης Ηλίας, είναι ο Στάθης Λιβαθινός. 

4. Μιχάλης Οικονόμου - Η παλιά σχέση του με τις Σέρρες

 Γεννημένος στην Αθήνα το 1979, τιμήθηκε με το βραβείο "Δημήτρης Χορν" το 2010 για την θεατρική του ερμηνεία, συνθέτοντας μια καλλιτεχνική διαδρομή με σημαντικές παραστάσεις όπως «Αρίστος», «1821 – Η Επιθεώρηση» κ.ά. 



Η σχέση του με τις Σέρρες ωστόσο κρατάνε από παλιά, όταν το 2008 ήρθε στην πόλη με το Θέατρο του Νέου Κόσμου, με δύο παραστάσεις που σημάδεψαν την πόλη και όσους τις είδαμε. Από τη μία η απολαυστική «Κατσαρίδα» του Βασίλη Μαυρογεωργίου και από την άλλη «Το Σφαγείο» του Ισραηλίτη συγγραφέα Ιλάν Χατσόρ σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Μαζί του τότε, στη σκηνή του θεάτρου Αστέρια, οι Γιώργος Παπαγεωργίου και Ορέστης Τζιόβας. Η υποδοχή από το σερραϊκό κοινό θερμή, οι αίθουσες γεμάτες και οι παραστάσεις μιλούσαν για μια νέα γενιά ηθοποιών με φλόγα και αυτοπεποίθηση. Ο θεατρικός του ρόλος ως φύλακας στην αποψινή «Αντιγόνη» δεν είναι απλώς θεσμικός—είναι ο καταλύτης της έντασης.

5. Το έργο

Η Θήβα, όπου βασίλευε η γενιά των Λαβδακιδών, βρίσκεται σε κατάσταση δεινής πολιτικής κρίσης. Οι δύο γιοι του τελευταίου βασιλιά, του Οιδίποδα, που χάθηκε χτυπημένος από τη βαριά κατάρα που κατατρύχει τους Λαβδακίδες, συγκρούονται για τη διαδοχή. Και, ενώ ο Ετεοκλής μένει να κυβερνά τη Θήβα, ο Πολυνείκης, εξόριστος, ξεσηκώνει στρατό από το Άργος για να επιτεθεί στην πόλη. Η επίθεση αποτυγχάνει, αλλά στη μάχη ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης αλληλοσκοτώνονται. Δεν απομένουν πλέον στη ζωή παρά οι δύο κόρες του Οιδίποδα, η Αντιγόνη και η Ισμήνη, τελευταίοι κρίκοι της αλυσίδας των Λαβδακιδών.

Η τραγωδία ξεκινά την αυγή μετά τη νίκη των Θηβαίων. Ο Κρέοντας, που έχει αναλάβει τώρα την εξουσία ως στενότερος συγγενής των γιων του Οιδίποδα, διατάζει να μείνει άταφος ο Πολυνείκης, ως προδότης της πατρίδας του, και ορίζει ποινή θανάτου εναντίον οποιουδήποτε παραβάτη της διαταγής του.


Η Αντιγόνη εξεγείρεται εναντίον της σκληρής προσταγής, που καταστρατηγεί τους άγραφους νόμους που προστατεύουν τους νεκρούς και προσβάλλει το ιερό αίσθημα της αδελφικής αγάπης, και αψηφώντας τον κίνδυνο επιχειρεί να θάψει τον αδελφό της. Αυτός ο αγώνας ανάμεσα στην Αντιγόνη και τον Κρέοντα για το νεκρό σώμα του Πολυνείκη, συμπυκνώνει όλες τις εγγενείς στην ανθρώπινη κατάσταση συγκρούσεις (αρσενικού και θηλυκού, παλαιού και νέου, ιδιωτικού και κοινωνικού, δίκαιου και νόμιμου, ύπαρξης και θνητότητας, ανθρώπινου και θείου). Η Αντιγόνη συλλαμβάνεται και καταδικάζεται από τον Κρέοντα σε θάνατο. Ωστόσο, από τη στιγμή που ξεστομίζει τη θανατική της καταδίκη, ο Κρέων βαδίζει ήδη στον δρόμο που οδηγεί προς την καταστροφή του.

🎭 Πριν πας: λίγες συμβουλές

Έλα νωρίς, ώστε να πιάσεις καλό κάθισμα κάτω από τα αστέρια.
Ντύσου στρωμένα, αλλά και άνετα: η ατμόσφαιρα είναι αμήχανη, αλλά το θέαμα είναι μαγευτικό.
Άφησε το κινητό στην τσάντα: εδώ κυριαρχεί η ζωντανή ένταση, όχι οι οθόνες.
Πάρε μαζί παρέα που δεν φοβάται τη σκέψη: η Αντιγόνη δεν είναι για “εύκολο” θεατισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχεται στις Σέρρες η «Αντιγόνη» με Παπαληγούρα, Μελέτη και Οικονόμου - Τα σημεία προπώλησης στην πόλη

Ετοιμάσου για μια νύχτα όπου το παρελθόν συναντά το παρόν, η αυτοθυσία συναντά την εξουσία και η σύγχρονη αφήγηση εκτοξεύει την αρχαία τραγωδία στον ουρανό των Σερρών.

Καλή θέαση και καλή "Αντιγόνη"!



Γράψε το δικό σου σχόλιο

Νεότερη Παλαιότερη