Κι επειδή οι χρόνοι τις καθημερινές δεν είναι καλοί για τους περισσότερους, το Σαββατοκύριακο είναι μία καλή ευκαιρία για μικρές απολαύσεις όπως μία καλή ταινία, μία σειρά, μία βόλτα στην Κοιλάδα ή ένα δύο καλά βιβλία που να φεύγουν «νερό» και να τελειώσουν μέχρι το βράδυ της Κυριακής.
Πέντε τέτοια μικρά αλλά... θαυματουργά βιβλία θα σας προτείνουμε παρακάτω, για αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά και γενικότερα για τα επόμενα διήμερα που θα βρεις χρόνο για τον εαυτό σου!
Λουλού, μια αληθινή ιστορία | Άννα Βαγενά
Η υπέροχη τετράποδη Λουλού αφηγείται την περιπετειώδη και ενδιαφέρουσα ζωή της. Πριν από δεκατέσσερα χρόνια ήταν ένα αδεσποτάκι που γεννήθηκε στις Σέρρες, υιοθετήθηκε από την τρανς Βίκυ, αλλά βρέθηκε έπειτα να δυστυχεί, δεμένη με αλυσίδα έξω από μια ταβέρνα. Εκεί την πρωτοείδε η Άννα Βαγενά και έκτοτε έγινε ισότιμο μέλος της οικογένειάς της. Η Λουλού λέει την ιστορία της και έτσι διηγείται παράλληλα την ιστορία της οικογένειας Άννας Βαγενά-Λουκιανού Κηλαηδόνη, τις καλλιτεχνικές χαρές, τις πολιτικές νίκες και ήττες, το αναπόφευκτο του θανάτου.
Ένα βιβλίο που, με αθωότητα και την άδολη αγάπη που δείχνουν τα ζώα στους ανθρώπους τους, μιλά για τα σημαντικά και, ενίοτε, δύσκολα θέματα, και με δροσερή γλώσσα και χιούμορ φωτίζει τη ζωή δύο αγαπημένων καλλιτεχνών, σε μια ιδιαίτερη περίοδο για τη χώρα.
*Η Άννα Βαγενά γεννήθηκε και µεγάλωσε στη Λάρισα, όπου και τελείωσε το σχολείο. Σπούδασε στις δραµατικές σχολές του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν και του Εθνικού Θεάτρου. Επίσης, φοίτησε στη Νοµική Σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών.
Το 1975 πρωτοστάτησε στη δηµιουργία του Θεσσαλικού Θεάτρου —που αποτέλεσε πρότυπο θεατρικής αποκέντρωσης και οδηγό για την ίδρυση των Δηµοτικών Περιφερειακών Θεάτρων (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.)—, το οποίο διηύθυνε µέχρι το 1983.
Από το 1983 έως το 1993 δηµιούργησε δικούς της θιάσους. Την ίδια περίοδο, συνδιοργάνωσε µε τον άντρα της, Λουκιανό Κηλαηδόνη, πολλές µεγάλες µουσικές εκδηλώσεις, µε κορυφαία το θρυλικό «Πάρτι στη Βουλιαγµένη».
Το 1999 ίδρυσε µε τον Λουκιανό Κηλαηδόνη το θέατρο «Μεταξουργείο» συνεισφέροντας στην ανάπτυξη της οµώνυµης υποβαθµισµένης περιοχής της Αθήνας και σηµατοδοτώντας µια νέα εποχή για τους χώρους προβολής του πολιτισµού.
Το 2006 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο, «Το θεσσαλικό µου θέατρο», από τις εκδόσεις Κέδρος. Τον Μάρτιο του 2024 εκδόθηκε το διήγηµά της «Το βεραµάν φόρεµα» από τις Εκδόσεις Όταν. Η «Λουλού» (Εκδ. Πατάκη) εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2025, οπότε και παρουσιάστηκε ως θεατρικός µονόλογος στο θέατρο «Μεταξουργείο» από την Άννα Βαγενά.
Ήταν παντρεµένη µε τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, µε τον οποίον απέκτησε δύο κόρες, τη Γιασεµί και τη Μαρία.
Εκδόσεις Πατάκη, σελ. 80
Στον λαβύρινθο του Σωκράτη Μάλαμα | Φωτεινή Λαμπρίδη
«Ο Λαβύρινθος είναι ένα γράμμα που έγραψα στον εαυτό μου» λέει ο Σωκράτης Μάλαμας στη συνέντευξη που «κλείνει» αυτή την έκδοση. Έμελλε ωστόσο να έχει πολλαπλάσιους αποδέκτες αυτό το γράμμα όπως συμβαίνει συχνά στην τέχνη, ανθρώπους πέρα από τα σύνορα μιας γενιάς ή μιας ορισμένης διαδρομής και να αποτελέσει για πολλές και πολλούς από εμάς, εκτός από δίσκο-σταθμό και πυρήνα του έργου του, μεγάλο κομμάτι από το soundtrack μιας εποχής. Ο Μάλαμας έκανε τραγούδι την εσωτερική μας ουτοπία και ανάγκη, με τρυφερότητα και ένταση, κρατώντας το ίσο μέχρι να μετρηθούμε με «...έναν κόσμο που αλλάζει όπως τα ρούχα μας τα χθεσινά». Για την ιστορία των τραγουδιών του Λαβυρίνθου που μετονομάστηκε σε «Σωκράτης Μάλαμας» αλλά και την εικόνα της εποχής που τα γέννησε μιλούν οι: Σ. Μάλαμας, Ντ. Ρίζου, Μ. Κανά, Κ. Θεοδώρου, Οδ. Ιωάννου. Μπ. Παπαδόπουλος, Χρ. Μέγας, Γ. Αθανασόπουλος, Θ. Κοροβίνης, Φ. Δεληβοριάς, Γ.Ι. Αλλαμανής, Σπ. Αραβανής, Αν. Πετρόπουλος. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
*Η Φωτεινή Λαμπρίδη γεννήθηκε στις ΗΠΑ τον Ιούλιο του ’75. Σπούδασε δημοσιογραφία και από το 1995 εργάζεται ως δημοσιογράφος σε έντυπα και ραδιοφωνικούς σταθμούς ενώ παράλληλα γράφει στίχους. Ως στιχουργός έχει συνεργαστεί με τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Χρήστο Νικολόπουλο, τη Χάρις Αλεξίου, τη Μελίνα Κανά, τη Λιζέτα Καλημέρη, τον Χρήστο Θηβαίο, τη Μαρίνα Σάττι, τον Πέτρο Δουρδουμπάκη, τη Ρίτα Αντωνοπούλου, τη Μελίνα Ασλανίδου, τον Τάκη Μπουρμά, τους Occasional Dream, τον Πάνο Ράπτη, τον Μιχάλη Χανιώτη, τη Φωτεινή Βελεσιώτου, τον Μάκη Σεβίλογλου, τον Μάριο Στρόφαλη, τον Κώστα Λαμπρίδη, τον Μίμη Νικολόπουλο, τον Παύλο Παυλίδη κ.α.
Εκδόσεις Οξύ, σελ. 176
Θύμησις | Χάρι Παπαδοπούλου
Ο έρωτας για τη νεαρή Αλεξάνδρα είναι μία έννοια που της προκαλεί θλίψη. Η ΘΥΜΗΣΙΣ, ως μια αναπόφευκτη διαδικασία ανάκλησης στο νου των όσων έχει βιώσει στο πρόσφατο παρελθόν, έρχεται συχνά και κατακλύζει το είναι της. Βασική της επιθυμία, να επανεκκινήσει τη ζωή της, πλάι σε ανθρώπους που θα την αγαπούν και θα την απομακρύνουν από ακραία πάθη και “τοξικές” καταστάσεις. Θα μπορέσει ωστόσο να ξεφύγει από όσα την πλήγωσαν ή θα βρεθεί και πάλι σε δυσάρεστα σταυροδρόμια; Θα γνωρίσει τον έρωτα που της αξίζει ή ο απρόβλεπτος χρόνος θα ξαναφέρει στο διάβα της νέα εμπόδια;
Η ερωτική νουβέλα «ΘΥΜΗΣΙΣ», με φόντο το όμορφο νησί της Σερίφου, είναι ένα σύγχρονο αφήγημα, γεμάτο ανατροπές και δυνατά συναισθήματα. Διεισδύει στις ανθρώπινες σχέσεις και υπενθυμίζει πως η πραγματική αγάπη πρέπει να είναι φορέας χαράς και όχι πόνου. Ακτίνα αληθινού φωτός και όχι προθάλαμος της αβύσσου…
*Η Χάρι Παπαδοπούλου γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1994 στη Θεσσαλονίκη, όπου και έζησε τα παιδικά της χρόνια. Σπούδασε Μετάφραση και Διερμηνεία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο της Κέρκυρας. Εκεί έζησε πολλά χρόνια της ενήλικης ζωής της, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει ένα πολύ ιδιαίτερο δέσιμο με το νησί των Φαιάκων. Εργάστηκε και ταξίδεψε κάποια χρόνια τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ασία. Το 2020 επέστρεψε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα. Η ερωτική νουβέλα «Θύμησις» είναι το πρώτο της έργο. Μιλάει πέντε γλώσσες, ενώ της αρέσει η ποίηση και ο αθλητισμός.
Εκδόσεις Αποστακτήριο, σελ. 108
Αν δεν είχα γεννηθεί… | Ζοέλ Λοπινό
Η Ελένη γεννιέται στη Γαλλία λίγο πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Κόρη Ελλήνων μεταναστών, σημαδεύεται από παιδί με τρεις κατάρες που θα της στοιχειώσουν τη ζωή: την απόρριψη της μητέρας της, τη μιζέρια και τον ρατσισμό. Ωστόσο, ακολουθώντας το παράδειγμα των αδερφών της –όλοι ήρωες του πολέμου και αγωνιστές–, παλεύει λιονταρίσια να ξεφύγει από τη φτώχεια και τον στιγματισμό.
Σε μια αδιάλειπτη οδύσσεια όλο ανατροπές και τεράστιες αντιθέσεις, οι έρωτες, οι απώλειες, οι αγώνες και οι θυσίες εναλλάσσονται, σαν επεισόδια ενός έπους που συνδέει τρεις γενιές γυναικών.
Μια αληθινή ιστορία για τη σχέση μητέρας-κόρης, τα ανεκπλήρωτα όνειρα και την αναζήτηση της αγάπης. Μια δυνατή γροθιά στον ρατσισμό, στα «πρέπει» και στα «μη».
Αν δεν είχα γεννηθεί, θα είχες εντέλει μια πιο ευτυχισμένη ζωή, Ελένη;
Πάντα αυτό θα με στοιχειώνει…
Το μυθιστόρημα της Ζοέλ Λοπινό Αν δεν είχα γεννηθεί… αφηγείται την αληθινή οικογενειακή ιστορία της συγγραφέως και αποτελεί αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου Η Ελένη και το τέρας.
*Η Ζοέλ Λοπινό γεννήθηκε στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας. Έχει ελληνικές ρίζες από την πλευρά της μητέρας της και η Kρητική γιαγιά της καλλιέργησε τη μεγάλη αγάπη της για την Ελλάδα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ και, ερχόμενη στα είκοσί της στην Ελλάδα, συνέχισε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στη συνέχεια εργάστηκε για είκοσι χρόνια ως εκπαιδευτικός στο δικό της φροντιστήριο ξένων γλωσσών. Από το 1996, μετά την τεράστια επιτυχία του πρώτου της μυθιστορήματος Η αγριλιά που διηγείται τη συγκλονιστική ιστορία των Ελλήνων παππούδων της, αφιερώθηκε αποκλειστικά στη συγγραφή μυθιστορημάτων που ήταν το όνειρό της από παιδί. Έχει γράψει, επίσης, παραμύθια και σενάρια για μικρές θεατρικές παραστάσεις με μαριονέτες.
Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και μαχητική στα θέματα του ρατσισμού, της ισότητας των δύο φύλων και της κακοποίησης παιδιών και γυναικών. Έχει τέσσερα παιδιά και ζει πλέον στα Χανιά περικυκλωμένη από τα ζώα της, βαδίζοντας προς την ψυχική γαλήνη.
Εκδόσεις Μίνωας, σελ. 400
Τοξικά μάτια | Δημήτρης Σίμος
Το τρίτο βιβλίο της σειράς «Σκοτεινά Νερά» με ήρωα τον αστυνόμο Καπετάνο.
Ο αστυνόμος Καπετάνος αναλαμβάνει τη δυσκολότερη υπόθεση της καριέρας του. Η σορός του άντρα στον λόφο του Παλιού Γηροκομείου πυροδοτεί έναν κόσμο μυστικών που ξεκινά να φλέγεται στο δάσος γύρω από τη φάρμα του θύματος. Ο θάνατος υπάρχει στον αέρα, ζει μαζί με τους κατοίκους των χωριών. Παράνομα στοιχήματα, απόπειρες δολοφονίας, εργοστάσια χημικών και μία μόνο επιλογή. Για να νικήσει, πρέπει να ρισκάρει. Μόνος.
Καταιγιστική πλοκή, σκοτεινή και τοξική πραγματικότητα, το έγκλημα είναι δίπλα μας...
Κώστας Κυριακόπουλος, Athens Voice
Η πράσινη αίθουσα –η αίθουσα των ανακρίσεων– ήταν το πρόχειρο κέντρο επιχειρήσεων. Πράσινοι τοίχοι, ξεφτισμένοι σοβάδες, μια λευκή λάμπα φθορίου κι ένας ξεθωριασμένος μαυροπίνακας, για να δένει με την ασχήμια των ανακρίσεων. Τα στόρια στο μοναδικό παράθυρο του δωματίου ήταν κατεβασμένα. Ο ανακρινόμενος δεν πρέπει να έχει αίσθηση του χώρου και του χρόνου, μας μάθαιναν στη σχολή, κι εγώ εφάρμοζα την ίδια μέθοδο πάνω μας. Λιγότερα ερεθίσματα, για να πετάει αλλού το μυαλό μας. (Απόσπασμα από το βιβλίο)
*Ο Δημήτρης Σίμος γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1987. Τα Βατράχια,η πρώτη του συγγραφική δουλειά, έλαβαν την πρώτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό μυθιστορήματος Ασημένια Σελίδα, ενώ ήταν και υποψήφιος για το βραβείο Νέου λογοτέχνη του λογοτεχνικού περιοδικού Κλεψύδρα. Δραστηριοποιείται παράλληλα ως σεναριογράφος. Η σειρά βιβλίων «Σκοτεινά νερά» διασκευάζεται για τηλεοπτική σειρά, ενώ το ψυχολογικό θρίλερ Σώσε με προβλήθηκε στη μικρή οθόνη τη σεζόν 2022-2023 σε σενάριο του Δημήτρη Σίμου.
Εκδόσεις Μεταίχμιο, σελ. 376
Δημοσίευση σχολίου