Η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή για την Ελλάδα, καθώς τιμούμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Επανάσταση του 1821. Η ημέρα αυτή πέφτει πάντα μέσα στη Σαρακοστή, περίοδο νηστείας για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Ωστόσο, η νηστεία επιτρέπει την κατανάλωση ψαριού σε δύο μόνο περιπτώσεις: στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων.
Ο μπακαλιάρος έγινε η πιο δημοφιλής επιλογή, επειδή στο παρελθόν οι κάτοικοι της ηπειρωτικής Ελλάδας δεν είχαν εύκολη πρόσβαση σε φρέσκο ψάρι. Ο παστός μπακαλιάρος ήταν οικονομικός, μπορούσε να διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα και ήταν εύκολος στη μεταφορά. Έτσι, καθιερώθηκε το παραδοσιακό πιάτο της ημέρας: μπακαλιάρος σκορδαλιά.
Ο μπακαλιάρος λέγεται ότι έφτασε στο ελληνικό τραπέζι κοντά στο τέλος του 15ου αιώνα. Πολύ γρήγορα καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου. Αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή ταυτόχρονα λύση, έθιμο που καλά κρατά μέχρι τις μέρες μας. Όποιες και αν ήταν οι καιρικές συνθήκες οι πιστοί ήξεραν ότι θα βρουν παστό μπακαλιάρο ακόμη και στα μικρά μπακάλικα. Το γεγονός ότι ήταν παστός έκανε πιο εύκολη τη συντήρησή του αλλά και την εξάπλωσή του σε όλη τη χώρα.
Σήμερα, η παράδοση αυτή συνεχίζεται, και ο μπακαλιάρος σκορδαλιά αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά εδέσματα της 25ης Μαρτίου σε όλη την Ελλάδα.
Ο μπακαλιάρος που συνήθως καταναλώνουμε προέρχεται από τον Βόρειο Ατλαντικό, όπου υπάρχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα μπακαλιάρου.
Πώς φτιάχνεται ο μπακαλιάρος σκορδαλιά;
Ο παστός μπακαλιάρος χρειάζεται μούλιασμα σε νερό για τουλάχιστον 24 ώρες, ώστε να φύγει το περιττό αλάτι. Στη συνέχεια, κόβεται σε κομμάτια, αλευρώνεται και τηγανίζεται σε κουρκούτι, μέχρι να αποκτήσει μια χρυσαφένια και τραγανή κρούστα. Συνοδεύεται ιδανικά με σκορδαλιά, μια αλοιφή φτιαγμένη από σκόρδο, πατάτα ή ψωμί, λάδι και ξίδι.
Δημοσίευση σχολίου