Σε μια ιδιαίτερη διάκριση για τον Σερραίο εικαστικό Πάρι Γιαχουστίδη, το έργο του με τίτλο «Το Τέλος του Πουθενά» (2023) εντάχθηκε στη μόνιμη συλλογή του Γερμανικού Κέντρου Μετανάστευσης (Deutsches Auswandererhaus) στο Μπρέμερχαβεν της Γερμανίας.

Η ένταξη του έργου γίνεται στο πλαίσιο της φιλόδοξης διεθνούς έκθεσης με τίτλο «Ο Πειρασμός του Διαστήματος. Μεταναστεύοντας στη Σελήνη, τον Άρη, την Αφροδίτη;» (Verlockung Weltall), η οποία εγκαινιάστηκε στις 4 Ιουλίου 2025 και θα διαρκέσει έως τις 7 Ιανουαρίου 2026.

Η έκθεση —η πρώτη του είδους της παγκοσμίως σε μουσείο μετανάστευσης— διερευνά το ενδεχόμενο της διαστημικής μετανάστευσης μέσα από επιστημονικές, κοινωνικές και καλλιτεχνικές προσεγγίσεις, και φέρνει σε διάλογο το παρελθόν της γήινης μετανάστευσης με το φαντασιακό της διαστημικής αποικιοποίησης.

Το έργο του Γιαχουστίδη, λάδι και ακρυλικό σε καμβά διαστάσεων 150 x 150 εκ., θα φιλοξενείται μόνιμα στην ενότητα Transit του μουσείου —μια χωρική γέφυρα μεταξύ της ιστορίας της μετανάστευσης και της μετανάστευσης του μέλλοντος. 



Το German Emigration Center θεωρείται το κορυφαίο θεματικό μουσείο μετανάστευσης στην Ευρώπη και έχει τιμηθεί με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείου της Χρονιάς. Στην έκθεση συμμετέχουν σημαντικοί επιστήμονες, συγγραφείς και καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ο αστροναύτης της ESA Τόμας Ράιτερ, η ερευνήτρια διαστημικού δικαίου Ναμράτα Γκοσουάμι και καλλιτέχνες όπως η Naho Kawabe και ο Ούντο Λίντενμπεργκ.

Η συμμετοχή και μόνιμη παρουσία του έργου του Πάρι Γιανχουστίδη στο μουσείο του Μπρέμερχαβεν αποτελεί μια σημαντική διεθνή αναγνώριση για τον ίδιο αλλά και για τη σύγχρονη ελληνική εικαστική δημιουργία.



Ο Πάρης Γιαχουστίδης γεννήθηκε στις Σέρρες το 1990 και μεγάλωσε μεταξύ Σερρών και Χαλκιδικής. Σπούδασε Καλές Τέχνες στη Θεσσαλονίκη, στο εργαστήριο των Κυριάκου Κατζουράκη και Ιωάννη Φωκά. Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο από το 2015. Το έργο του, με έντονο στοιχείο το χιούμορ και τα πολυεπίπεδα νοήματα, έχει παρουσιαστεί σε γκαλερί και μουσεία στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελλάδα. Έχει τιμηθεί με το βραβείο National Gallery Preis στο Haus am Kleistpark, ενώ η ζωγραφική του συνδυάζει αφήγηση και εικαστικό σχόλιο, δημιουργώντας έργα που καλούν το κοινό να τα αποκωδικοποιήσει με προσωπικό τρόπο.

Γράψε το δικό σου σχόλιο

Νεότερη Παλαιότερη