Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων είναι ιδιαίτερα σοβαρή νόσος και δύσκολη να εκριζωθεί αφού δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλια. 

Αφορά αποκλειστικά τους χοίρους και ο άνθρωπος δεν μπορεί να μολυνθεί ούτε άμεσα ούτε με κατανάλωση προϊόντων χοίρου ή αγριόχοιρου. 

Είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια που εμφανίζεται σε χοίρους όλων των ηλικιών, χωρίς προτίμηση φύλου. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό (παθογνωμονικό) σύμπτωμα που μπορεί να κινήσει υποψίες παρουσίας ΑΠΧ. 

Η ασυνήθιστα υψηλή θνησιμότητα χοίρων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες θα πρέπει να οδηγήσει σε ισχυρή υποψία ΑΠΧ, αν και παρόμοια συμπτώματα δίνει και η CSF (κλασική πανώλη των χοίρων). 

Από τη στιγμή που εμφανιστεί, η νόσος μπορεί να λάβει τέσσερις μορφές: υπεροξεία, οξεία, υποξεία και χρόνια. Οι υπεροξείες και οξείες μορφές μπορούν να έχουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • αιφνίδιος θάνατος των ζώων, με λίγα συμπτώματα
  • υψηλός πυρετός (40,5 – 42 βαθμούς Κελσίου)
  • ερυθρότητα του δέρματος (ορατό μόνο σε χοίρους ανοιχτόχρωμων φυλών), συνήθως πιο εμφανής στις άκρες των αφτιών, στην ουρά, στα άκρα, στο κάτω μέρος του στήθους και της κοιλιάς.
  • μειωμένη όρεξη, νωθρότητα, κυάνωση και ασυντόνιστη κινητικότητα 24 – 48 ώρες πριν από τον θάνατο

  • έμετος, διάρροια (συχνά αιματηρή) και οφθαλμικό έκκριμα
  • θάνατος σε 6 – 13 ημέρες ή μέχρι και σε 20 ημέρες
  • αποβολές
  • το ποσοστό θνησιμότητας συχνά προσεγγίζει το 100% (στους εκτρεφόμενους χοίρους)

Ο ιός μεταδίδεται άμεσα, (μέσω επαφής μεταξύ ασθενών και υγιών ζώων) ή έμμεσα με:

  • διατροφή με σκουπίδια που περιέχουν μολυσμένο χοιρινό κρέας και / ή χοίρεια προϊόντα (ο ιός της ΑΠΧ μπορεί να παραμείνει μολυσματικός για 3-6 μήνες σε μη μαγειρεμένα προϊόντα χοιρινού κρέατος)
  • βιολογικούς φορείς (μαλακοί κρότωνες του γένους Ornithodoros) που παρασιτούσαν πριν σε μολυσμένους ξενιστές και
  • μολυσμένα αντικείμενα (εγκαταστάσεις, οχήματα, ρούχα κ.λπ.).

Πηγές του ιού είναι:

  • Αίμα, ιστοί, εκκρίσεις και απεκκρίσεις των ασθενών και των νεκρών ζώων
  • Ζώα που έχουν επιβιώσει από προηγούμενη μόλυνση με τον ιό
  • Μαλακά τσιμπούρια του γένους Ornithodoros (αρθρόποδα, φυσικός ενδιάμεσος ξενιστής) που έχουν μολυνθεί προηγουμένως με τον ιό
  • Το περιβάλλον: ο ιός μπορεί να παραμείνει στα κόπρανα χοίρων πάνω από 6-10 ημέρες, σε προϊόντα χοίρειου κρέατος για αρκετούς μήνες και στο κατεψυγμένο κρέας για πολλά χρόνια.

Επομένως, τα μέτρα βιοασφάλειας είναι ουσιαστικής σημασίας.

Να Αποφύγετε

  • Τη διάθεση υπολειμμάτων μαγειρείου,
  • Να χρησιμοποιείτε διαφορετικά ρούχα εργασίας,
  • Να κάνετε απομόνωση των νεοεισερχόμενων ζώων
  • Να περιορίζετε με περίφραξη την επαφή μεταξύ των διάφορων ομάδων ζώων


Γράψε το δικό σου σχόλιο

Νεότερη Παλαιότερη